Γρήγορη Μόδα: Τι είναι το fast fashion και πώς μας επηρεάζει;

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της μόδας, ο όρος "fast fashion" έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένος τα τελευταία 5 χρόνια περίπου.

Για τις γυναίκες που επιδιώκουν να είναι μοναδικές και κομψές και ταυτόχρονα να ενημερώνονται για τις τάσεις της μόδας και το μέλλον του κλάδου, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχει η γρήγορη μόδα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στην έννοια της γρήγορης μόδας, στις επιπτώσεις της στη ζωή μας και στο πώς οι συνειδητές επιλογές, εμπνευσμένες από το ήθος εταιρειών όπως και η δική μας, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο και κομψό μέλλον!

Τι ορίζουμε ως fast fashion - η γρήγορη μόδα;

Η γρήγορη μόδα αναφέρεται στην ταχεία παραγωγή και τον γρήγορο κύκλο εργασιών για να παραχθούν φθηνά ρούχα τα οποία ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις.

Κάνουμε λόγο για χαμηλού κόστους, μοντέρνα ενδύματα που εμπνέονται από την πασαρέλα ή την κουλτούρα των διασημοτήτων και μετατρέπονται σε απλούστερα ρούχα με ιλιγγιώδη ταχύτητα προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των πελατών.

Ο στόχος είναι να κυκλοφορήσουν οι νεότερες τάσεις στην αγορά το συντομότερο δυνατό, ώστε οι αγοραστές να τις αγοράσουν όσο είναι ακόμα καυτές και στη συνέχεια, να τις εγκαταλείψουν μετά από μερικές φορές που τα φόρεσαν.

Αυτό συμβάλλει στην αντίληψη ότι το να φοράς τα ίδια και τα ίδια ρούχα είναι ένα fashion faux pas και ότι αν θέλεις να παραμείνεις σύγχρονη, πρέπει να φοράς τα τελευταία σχέδια μόλις αυτά εμφανιστούν.

Στη Mind Matter, αντίθετα, υποστηρίζουμε μια πιο προσεγμένη προσέγγιση, η οποία εστιάζει στην ποιότητα, τα διαχρονικά σχέδια και τη βιωσιμότητα. Κατανοώντας την προέλευση των ρούχων μας, μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις σχετικά με το τι φοράμε.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει ήδη στο περιβάλλον;

Η βιομηχανία της γρήγορης μόδας είναι διαβόητη για το κακό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, συμβάλλοντας στη ρύπανση, τα υπερβολικά απόβλητα και την υπερκατανάλωση.

Η άνοδος της γρήγορης μόδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθετικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον, το ακρυλικό και η ελαστάνη.

Η πανταχού παρουσία του πλαστικού στην ένδυση σημαίνει ότι ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας αντιπροσωπεύει το 15% της συνολικής χρήσης πλαστικού. Οι μόνοι τομείς που χρησιμοποιούν περισσότερο από αυτό είναι οι κατασκευαστικές βιομηχανίες.

Για να καταλάβεις καλύτερα, τα παρακάτω, είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον αυτά τα εργοστάσια.

  • Γίνεται υπερβολική χρήση νερού
  • Απελευθερώνονται μικροϊνες στο περιβάλλον
  • Υπάρχουν αέρια θερμοκηπίου
  • Γίνεται αποψίλωση των δασών
  • Και κυκλοφορούν πολλές τοξίνες

Στη Mind Matter ακολουθούμε μια πιο βιώσιμη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και ηθικές διαδικασίες παραγωγής. Υποστηρίζοντας μάρκες που ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε σε μια πιο οικολογική και υπεύθυνη βιομηχανία μόδας.

Ποια είναι τα δεοντολογικά ζητήματα;

Η ταχεία μόδα συχνά συνεπάγεται την εκμετάλλευση της εργασίας για την επίτευξη χαμηλού κόστους παραγωγής.

Πολλές γνωστές πλέον αλυσίδες οι οποίες έγιναν γνωστές ακριβώς για το fast fashion μοντέλο τους, βασίζονται σε πολύ φθηνά εργατικά χέρια σε χώρες της Ασίας, εκμεταλλεύοντας ακόμα και μικρά παιδιά.

Όσον αφορά την απασχόληση, το άρθρο 23 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ότι, κάθε άτομο έχει δικαίωμα σε "δίκαιες και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας", καθώς και το δικαίωμα σε "δίκαιη και ευνοϊκή αμοιβή που εξασφαλίζει στον ίδιο και την οικογένειά του μια ύπαρξη αντάξια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".

Τα επιβλαβή εργασιακά περιβάλλοντα και οι χαμηλοί μισθοί που εμπλέκονται στη βιομηχανία ένδυσης εμποδίζουν τους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δικαιώματα.

Επιπλέον, το άρθρο 25, της UDHR απεικονίζει το δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο που είναι επαρκές για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας του ατόμου, το οποίο απαιτεί επαρκές εισόδημα.

Επιγραμματικά κάποια από τα δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν:

  • Η ανεπανόρθωτη ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον
  • Η παράνομη παιδική εργασία
  • Η αύξηση της σπατάλης και του καταναλωτισμού
  • Οι χαμηλοί μισθοί και η εκμετάλλευση των εργαζομένων
  • Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια
  • Η κακοποίηση των ζώων
  • Η υψηλή κακή εκμετάλευση των φυσικών πόρων

Μερικές βασικές συμβουλές για να κάνεις ηθικές αγορές

Και όμως, υπάρχουν μέθοδοι και τρόποι για να αγοράζουμε ηθικά και ταυτόχρονα να υποστηρίζουμε τη βιωσιμότητα!

Ως μια γυναίκα που επιδιώκει να είναι μοναδική και κομψή, ορίστε μερικές ενέργειες που μπορείς να κάνεις:

  1. Κάνε την έρευνά σου: Αναζήτησε τις επιχειρήσεις εκείνες που προωθούν την ηθική παραγωγή, τις περιβαλλοντικές μεθόδους και τους δίκαιους μισθούς για τους εργαζόμενους πριν αγοράσεις κάτι.
  2. Φρόντισε τα ρούχα σου: Πριν κάνεις οποιαδήποτε αγορά, κάνε έναν έλεγχο της γκαρνταρόμπας σου. Αναμφίβολα θα υπάρχουν πολλά ρούχα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να αναμειχθούν με νέους τρόπους.
  3. Επίλεξε vintage: Οι αγορές σε καταστήματα vintage μπορεί να σου προσφέρουν μοναδικά ρούχα, ενώ παράλληλα βοηθούν στην αποφυγή σκουπιδιών.

Επίλεξε λιγότερα, υψηλότερης ποιότητας αντικείμενα που θα διαρκέσουν περισσότερο.

Ποιότητα έναντι ποσότητας

Στη Mind Matter ενθαρρύνουμε τη στροφή προς μια γκαρνταρόμπα που δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Η επένδυση σε καλοφτιαγμένα, διαχρονικά κομμάτια όχι μόνο συμβάλλει σε μια πιο βιώσιμη προσέγγιση της μόδας, αλλά εξασφαλίζει και μακροζωία στο στυλ.

Το όραμα μας για το μέλλον!

Η εταιρεία μας αποτελεί ένα εμπνευσμένο παράδειγμα που οραματίζεται ένα μέλλον όπου η μόδα συνδυάζεται άψογα με τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές.

Με την ευθυγράμμιση με τέτοιες εταιρείες, οι καταναλωτές γίνονται φορείς αλλαγής, επηρεάζοντας τη βιομηχανία να κινηθεί προς ένα πιο υπεύθυνο και προοδευτικό μοντέλο.

Τα συμπεράσματά μας

Καθώς περιηγούμαστε στον κόσμο της μόδας, οι επιλογές μας έχουν σημασία.

Κάνε το πρώτο βήμα προς μια πιο συνειδητή γκαρνταρόμπα εξερευνώντας τη συλλογή μας στη Mind Matter που ξεπερνά τη φρενίτιδα της γρήγορης μόδας.

Μαζί, ας διαμορφώσουμε ένα μέλλον όπου το στυλ θα είναι συνώνυμο της υπευθυνότητας και οι επιλογές μας θα αντανακλούν τη δέσμευση για έναν φωτεινότερο, πιο βιώσιμο κόσμο!